onsdag 15 maj 2024

På detaljspaning

Det är många detaljer som behöver kluras ut och kollas upp. Det kan även kallas research. Idag har jag exempelvis tittat igenom ett antal filmklipp på YouTube med Lady och Lufsen. Jag var tvungen att dubbelkolla vem det var som gav den sista köttbullen till vem.

Sådana detaljer får helt enkelt inte bli fel i en bok även om det i övrigt knappast finns några krav på verklighetsförankring och sanningshalt.

När jag skrev mitt förra manus som innehåller en hel del referenser till 40-talet hade jag nöjet att kolla upp när kexchoklad lanserades, vilket år gröna hissen hade premiär och vad drinken med samma namn innehåller. Cosmopolitan som även den förekommer, fanns ännu inte uppfunnen och namngiven i en av karaktärernas tidslinje när han får den serverad. Det gör inget, ingredienserna fanns tillgängliga.

Små hack i tidslinjen är tillåtna.

Visst hade jag önskat att det gått att göra ett studiebesök i 40-talet och riktigt insupa atmosfären och tidens drinkutbud men man kan inte få allt här i livet. Nån tidsmaskin har jag icke utan får hålla tillgodo med min fantasi och en bra sökmotor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar