onsdag 3 juli 2024

Kaffe på bron och tomtar på loftet

Dialektala uttryck är skoj. Något som är vardagsbegrepp här blir fullkomligt obegripligt där.

På bron. För mig är det solklart en liten utbyggnad i samband med trappen upp till ytterdörren. Ibland med en bekväm sittplats att nyttja medan man tar av eller på skorna och skakar tvestjärtarna ur morgontidningen.

På bron ligger en trasmatta och där kan gärna hänga en ampel med blommande växter. En bro är inte primärt en väg över vatten även om givetvis också den betydelsen av ordet alltid funnits i min värld.

Att det jag brukar kalla farstu, eller ännu vanligare trapphus, på västkusten kallas för svale var för mig helt obekant tills jag i vuxen ålder fick vänner från Göteborg. Är det för att det är svalt där ute? 

Själv tänker jag då loftgång men det har jag aldrig hört ett synonymt begrepp för. Loftgång är skumt. Det är ju bara som en lång balkong från vilken man kommer åt ytterdörrarna. Loft för mig är annars det samma som vind. 

Högst upp i huset och stadstomtarnas naturliga boning. Fullt rimligt, jag har alltid tänkt att det nakna trävirket och vindskontoren är förvillande likt ett stall.

måndag 1 juli 2024

Nu är det juli igen

Första dagen på andra halvan av 2024. Första juli och en måndag. En ny vecka, en ny månad och ett nytt halvår på samma dag. Värt att fira och uppmärksamma.

Det är fortfarande arbetsveckor. Ytterligare två innan årets sommarsemester. Och fortfarande har jag en smula svårt att skilja på arbete och ledighet och det är inte min arbetsgivare som förlorar på min sammanblandning. Tyvärr är det min så kallade fritid som ryker. Min skrivtid.

Jag har inte skrivit en rad på veckor. Det måste få till en ändring, har massor att få till, ihop och klart. Svårt att motivera mig. Svårt med komsigföret och orken.

Lusten. Hur var det nu, vad var det jag sökte?

Lust och ro?

Just det så var det! Hoppas juli kan erbjuda lite sådant.