Varje jul läser jag David Baldaccis The Christmas Train - en relativt fånig julsaga men jag gillar stämningen. Den är från 2002 så har alltså några år på nacken. Av en slump lika många som min äldsta dotter och jag har skrivit mitt namn och årtal då jag köpte och läste den första gången på försättsbladet, 2003.
Sedan dess har det skrivits och getts ut otaliga julböcker, det har närmast blivit en egen genre. Romantiska historier i juletid. Nån nybliven singel på vift och drift i tillvaron, som kommer till en ny okänd plats och träffar på sitt livs kärlek.
Kärlek med förhinder givetvis. Annars blir det ingen saga. Huvudpersonen Tom, på håll ingift släkt med Mark Twain ska företa sig den långa tågresan från Washington D.C. till Los Angeles, från kust till kust och föreviga resan i skrift. Något som Mark Twain ska ha planerat men aldrig avslutat.
Tom som känner sig en smula misslyckad ska nu uppfylla sin fars sista önskan, skriva resereportaget som Twain aldrig gjorde. En bidragande faktor är även att han är bannad från alla flygbolag i USA under två år, på grund av en incident i säkerhetskontrollen där Tom spräckte topplocket och ställde till lite av en scen.
Han kliver snart på tåget och äventyret kan börja. Boken bjuder på snöstorm, julstämning, mänsklig godhet och givetvis kärlek. Dessutom ett helt filmteam och en av skådespelarna är förstås ingen mindre än Toms long lost girlfriend. Flickan han aldrig gifte sig med.
Ett tåg är en så tacksam plats att förlägga en story till med sin begränsning i såväl tid som utrymme. Om sen tåget råkar fastna i ett bergspass under tiderna värsta snöstorm är lyckan gjord och scenen satt.
Även i min egen roman förekommer en tågresa och ett möte. Ett tåg som färdas genom tid och rum. Utan annan begränsning än den man väljer att se.
Vad händer om vi bortser från att se tiden och rummet som en barriär?