lördag 20 januari 2018

En outsinlig källa

Vissa saker blir det mindre av till var och en när de skall fördelas mellan många. Detta faktum kan förleda oss att tro att det gäller allt. Framgång, glädje, lycka och sånt exempelvis. Den tron leder till missunnsamhet och avundsjuka, oro att det bra inte skall räcka även till en själv.

Man ser det överallt. Skolbarnen vet att det bara finns ett ändligt antal av de bästa betygen, som om kunskapen och förmågan till lärande vore ändlig. Det är den inte. Vi tror att den enes framgång måste balanseras av den andres motgång. Inte en sanning. Vår värld underfundiga balans fungerar inte så.

Det här är befängt, men tyvärr ett utbrett missförstånd. Vissa saker blir det ju istället mer av ju mer man slösar med det. Kärlek, uppskattning, beröm, vänskap, glädje. Dessa saker kommer inte ur en sinande källa. Tvärt om. De kommer från en källa som fylls på mer vartefter vi dricker ur den.

Pengar då hur är det med det? Knepigare, de kommer inte direkt ur den där outsinliga källan, men det finns trick. Uppfinningsrikedom, förmågan till innovation och nya idéer finns där och kan i sin tur generera pengar, så med lite god vilja och ett stort mått ansträngning så visst, det fungerar där med.

Var generös med din tid, din kunskap. Delar du med dig av dem får du mer tillbaka.
Bli inte avundsjuk när andra lyckas. Bli inspirerad.

Det finns som bekant en gammal berättelse i vilken en mans generösa handling får mycket lite mat att räcka till en väldig massa människor. Kanske berättelsen inte är menad att tas bokstavligen, de där bröden och fiskarna och hur de fördelades får ses som en symbol för hur givmildhet sprids och växer.

Det är en av de saker som kan hämtas upp ur den där källan.

Hämta din skopa och ta en klunk.