torsdag 17 september 2020

Tidlöst möte i baren

Två personer från olika tidsepoker träffas i en hotellbar bortom tid och rum. Ett magiskt möte där de normala naturlagarna inte begränsar. På hotellet möts Maj och Jan. Det skiljer sjuttio år mellan deras födelsedatum, men denna kväll kan de mötas som jämnåriga. De är båda 47 år.

Kruxet vid såna här möten är att beställa drinkar som ligger så att säga rätt i tiden.

På varsin barstol sitter de sida vid sida, de som aldrig borde ha kunnat mötas. Jan är årsbarn med såväl Hemingway som Bogart. Just här och nu är årtiondena som skiljer dem åt inte av betydelse. Inget de har att dryfta, inget de kommer att göra riskerar att äventyra tidens lagar. Jo kanske förresten, en liten detalj gälland en cocktail med det är smällar man får ta.

- Visst gärna en drink. Vad föredrar ni?

Maj går snabbt igenom de drinkar hon känner till. Undrar vad Jan skall föreslå. Vad kan ha varit sista skriket då, när han reste hemifrån imorse?

Maj får en idé och beställer en Cosmopolitan till Jan, fullt medveten om att han inte kan känna till den till namnet. Ingredienserna dock, de finns i vilken bar som helst. Mannen bakom bardisken höjer nästan omärkligt på ena ögonbrynet, som för att signalera att det är en aning förbjudet, att hon tänjt en gräns i ett för henne okänt regelverk. Men, är överträdelsen inte värre än en beställning av en ännu inte påfunnen och namngiven drink så är det tydligen OK, för han plockar fram ingredienserna utan vidare kommentar.

Möjligen är det en tjejdrink, men det är förmodligen den första drink Jan får komponerad åt sig av en tjej så vad kan passa bättre. Han kommer sannolikt dra sig denna stund till minnes om han blir gammal nog att uppleva när Cosmo blir riktigt populär nån gång på 90-talet. Han kommer då vara en riktigt cool gubbe och kan alltid hävda att han drack den första gången som en sann kosmopolit på flykt från både tid och rum.