tisdag 27 december 2022

Isjakt

Jag är på jakt efter en iskall berättelse. Till en novell på temat kyla till tidningen Skrivas senaste tävling. Att skriva novell är svårt och svårast är att få till ett bra slut. Det lyckas jag sällan med.

Enligt de många tips som finns ska man börja helt nära slutet. Det känns fullt rimligt eftersom en novell är av naturen kort. Börja nära slutet, låt sen läsaren via en återblick få reda på vad som hänt och sen leverera det där snärtiga oväntade slutet. Hmm..

Det första som kommer till mig är titeln. Isjakt. Det blir tvetydigt och bra. Historien ska handla om någon som jagas över isen. I detta fall av sin egen sorg och frustration över en uppdagad otrohetsaffär. Sveket driver berättelsens jag väldigt nära öppet iskallt hav.

Riktiga isjakter förekommer. Både han som ger sig ut och senare hans hustru med älskare använder detta färdmedel.

Som kontrast till kylan och isen, förekommer en bastu. En enkel vedeldad bod som står vid strandkanten och används av några i historien, den används även som täckmantel för otrohetsaffären.

Kyla och värme. Kontraster och lägg sen till lite ond bråd död på detta som slutkläm. Tävlingsbidraget ska vara inlämnat senaste 2 januari. Dags att prova om isen bär.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar