tisdag 28 november 2023

Tillflykten

Underbart! En hel veckända i självvald ensamhet. En sabbat bara för henne själv. En paus från vardagens stress och larm. Slippa ifrån alla måsteaktiviteter. Vad gör hon egentligen en vanlig helg? Stänger locket till datorn, gömmer jobbet i en låda under skrivbordet. Lägger locket på brunnen.

Inte för att jobbet inte är roligt utan tvärt om, just för att det ska fortsätta kännas så.

Inget arbete får utföras under vilan. Exakt hur detta åstadkommes är olika. Det kan betyda att koppla in timers, slå på sabbatsläge på ugn och vattenkokare och sätta silvertejp på kontakten till kylskåpsbelysningen. Tillåta sig att undvika att sluta en elektrisk krets. Det som i dagens moderna samhälle blivit motsvarigheten till att tända en eld. 

Vad betyder det att utföra ett arbete? Det som hon nu vill vila ifrån? Hon svarar sig själv att det handlar om att vila i variationen. Att undvika att bränna ut sig i enformigheten.

För en författare är vilan att hugga en kubikmeter ved och stapla det snyggt inför vinterns brasor. För timmermannen är det att sjunka djupt ner i soffan med en god bok. Vilan är personlig. Därför kan det inte skrivas några precisa regler. Den enes vila är den andres jobb.

För henne är sabbaten en stund i splendid solitude. Ensam i sitt eget sällskap. Underbart!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar