lördag 14 augusti 2021

Mellan älv och flod

Det är en sån där fundering som kommer över mig ibland. Vad tusan är det för skillnad mellan en älv och en flod? Frågan aktualiserades häromdagen då jag körde genom Sverige söderut från Jämtland till Stockholm. Vi passerade en och annan älv.

Övriga Europa genomkorsas av floder men i Norden finns bara älvar. Sånt där kan jag grubbla på men nuförtiden kan man ju googla.

Maken gjorde just så och hittade fler som undrat. Något tvärsäkert svar på varför vi inte har en endaste liten flodfåra i Sverige stod dock inte att finna.

Någon hade varit mer ihärdig i sin efterforskning och ringt både Lantmäteriet och SMHI samt rådfrågat en luttrad lärare i geografi. Ändå kammade även han noll i tvärsäkert svar. 

Jag framförde själv en teori till maken som gick ut på att en flod rinner i makligare takt än en älv. Den förstärktes genom att sagde lärare i geografi tänkt likadant. Ingen av oss tycks dock veta om det stämmer eller om det mera är en känsla som kommer av hur själva orden låter.

Och finns det några forsar i en flod eller finns de bara i älvarna?

Såhär i kräftskivetider kan man också fråga sig hur kan vi ha våra inhemska flodkräftor om de inte har några floder att bo i?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar