söndag 4 maj 2014

What's in a name?

Vad betyder ditt namn? Mer än du tror. Ett namn besjälar, vi ger namn åt det vi älskar. Våra barn, våra husdjur men även våra båtar och bilar.

I FNs barnkonvention står att alla barn har rätt till ett namn. Det är en mänsklig rättighet att ha en egen identitet och något att kalla sig. Benämningen på dig själv, jag heter...

Aldrig har jag grubblat så mycket som vid de tillfällen i livet jag fått möjligheten att namnge någon, eller något. Mina två barn, döttrar som man vill skall få heta något som passar dem genom livet. Namn som går att finna fina smeknamn på och som helst inte uppmuntrar till motsatsen öknamn, som passar på såväl en liten tjej som en vuxen kvinna i karriären och i världen.

Några företagsnamn har det också blivit genom åren. Förr skulle alla företag heta något på bokstaven A, för att komma först i den tjocka telefonkatalogen. Jag tror inte det är lika viktigt idag. Nu är det viktigare att sticka ut, låta bra, vara lätt att lägga på minnet.

En berättelse, i en bok eller i en film, kan vara aldrig så verklighetstrogen men en liten skillnad har jag lagt märke till. Det förekommer aldrig två karaktärer med samma förnamn, en företeelse vi annars är vana vid. I varje skolklass finns minst ett par namnpar, Alice M och Alice S.

På min barndomsgata med ett tiotal småhus fann inte mindre än tre Stefan, det var Lill-Stefan, Stor-Stefan och "bara" Stefan, han i mitten.

Så är det aldrig i böcker. Jag förstår ju att det är så för att det skulle bli ohållbart förvirrande annars. Det är ofta svårt nog ändå att hålla isär karaktärerna i en tätbefolkad roman. Men icke desto mindre är det en högst påtaglig skillnad mellan bok och verklighet. Undrar om det är en oskriven regel bland författare, ja, det lät ju vitsigt! Eller om det bara är en naturlig följd av att det annars helt enkelt blir för rörigt, till och med för författaren själv?

Finns något undantag till denna regel, där ute i bokvärlden, där det mesta ändå verkar förkomma. Tänk om jag skulle ta och skriva en bok där alla heter Anders. Skulle vara lite kul, alltid retar det någon.