lördag 28 september 2019

Stockholmsgurka?

För några dagar sedan befann jag mig i Östergötland, Norrköping närmare bestämt och ännu närmare bestämt på ICA Strömmen vid Kungsgatan. Jag skulle handla frukostmat, däribland en gurka.

Alla gurkor var liksom små och trevligt oformliga, smalare i ena änden och krokiga. Nu råkar jag veta att Norrköping är bra på det här med gurka så det kunde inte bero på att de fått in dåliga exemplar, tvärt om drabbades jag av en otrevlig insikt att det perfekt formade gurkorna jag brukar handla hemma i huvudstaden är lite väl perfekta. Så ser ju vid närmare eftertanke inte vanliga slanggurkor ut.

Nu var det ju ett bra tag sedan jag ägnade gurkors form någon eftertanke, om jag någonsin gjort det, men likt förbaskat när jag såg de fina krokiga gurkorna i grönsaksdisken på ICA kände jag mig lite lurad. Vad är det egentligen för gurkor de lurar på oss i Stockholm?

måndag 23 september 2019

Sju år av skrivglädje

Idag för precis sju år sedan skrevs det första inlägget på denna blogg. Jag skapade en utloppsplats och fördämningen började rämna. Orden rann ut, först långsamt, senare i en allt stridare ström. Inläggen här blir en spegling av det som händer i mitt liv. Tankar, skrivande, minnen och reflektioner över vardagens mysterier som vykort på vift och magiska 50-öringar. Inga foton, bara ord. Ett ordens Instagramflöde.

Sju är förknippat med magi. Som siffran tre i sagorna fast ännu mer. Dubbelt upp och lite till...
Sju dvärgar, sju dagar i veckan.

Enligt skapelseberättelsen tillkom världen på sju dagar. Sju kontinenter omgivna av sju hav.

Världens sju underverk.
Ljuset brutet genom ett prisma ger sju färger som vårt synsinne kan uppfatta.

Sjuans magi kan även vara mer ödesmättad. Krossa en spegel och få sju års olycka. Dödssynderna är sju till antalet och efter sju års äktenskap kommer krisen.

Och så en gnutta humor på det!

Sju sjösjuka sjömän på det sjunkande skeppet Shanghai sköttes av sju sköna sjuksköterskor.

Binärt blir 7 111 och vi är tillbaka på 3.

söndag 15 september 2019

Tio saker jag skulle vilja äga

En uppgift från en bok om att få tillbaka sitt kreativa liv, det där som vi alla troligen föds med och sedan glömmer av någonstans mellan gympapåsen och matteläxan. Så snart som lagom till skolstarten efter första sommarlovet kan kreativiteten vara nedtryckt till att endast motvilligt komma fram på lektionerna i bild och svensklektionernas uppsatsskrivning, om man har tur.

Men det finns hopp och bot. Kreativiteten är inte död, den är bara avdomnad. Den kan väckas till liv igen. Roliga skrivövningar och annat är en bra hjälp.

Skrivutmaningen är ett gäng som varje vecka utmanar sina skrivsugna följare på Instagram. Av deras övningar och våra inskickade alster planeras en samskapad bok om skrivande.

Från Julia Camerons bok "The Artist's Way" kommer denna enkla övning.

Lista tio saker du skulle vilja äga.
Ok här kommer de, utan inbördes ordning...

En flygel
En saxofon
Ett sjöflygplan
En Ferrari
Ett hotell
Ett bibliotek
En bardisk
Inre lugn
Berättarförmåga
Ett tornrum

Det sätter fart på tanken, skapar bilder och samband. Hur skulle bardisken och biblioteket göra sig i mitt tornrum? Kan flygeln stå på mitt hotell. Vem spelar sax? När skall jag ta flygcert och vart skall jag åka. Ligger hotellet vid vattnet? Är tornrummet på hotellet? Är det där jag hittar mitt inre lugn och berättarförmågan kommer till sin rätt? Ferrarin då? Nej, den hann inte få plats i min historia. Den har redan dammat iväg mot solnedgången.

söndag 8 september 2019

Terminsstart

Sensommar. Vemod. Vill tillbaka till början, då när allt var kvar. Längtar tillbaka till vår, försommar, högsommar. Försöker hålla fast det som inte kan stoppas. Dagarna, tiden, livet. Spjärnar emot.

Ger upp.

Hösten är här. Njuter av färgerna, rutinerna. Höstterminens lugna lunk. Det kommer en ny vår men den längtar jag ännu inte till.