onsdag 11 april 2018

My precious

Det var kärlek vid första ögonkastet. Det kändes i hela kroppen, jag bara måste ha henne. Blev lycklig av att se henne, höra henne. Snygg. Vacker. Jag hade drömt länge och sett på sådana som liknade henne som en ouppnåelig dröm.

Men så stod hon där en dag, helt oväntat. Det var inte alls planerat. Hon hade just kommit från det stora landet i väster. Det var 1997, året då allt hände. Examen från högskolan, första riktiga jobbet, flytt till lägenhet i nybyggt hus och så bröllop på det.

Vi gjorde många resor tillsammans, från Nordkapp till Andorra och många till Frankrike. Både innan barn och senare med de två döttrarna. Men åren har gått, hela tjugoen stycken om man skulle våga räkna efter och sådana som Emy orkar inte så mycket längre än så.

Emy kom till Sverige som fyraåring och fick ett nytt liv i Europa. Nu har hon lämnat oss, eller snarare vi har lämnat henne.

Jag vet att det är larvigt att känna saknad. Hon är ju bara en bil...   

onsdag 4 april 2018

I tillväxtzonen för det livslånga lärandet

Tänk om jag kunde befinna mig där oftare. Strax utanför den där komfortzonen, där så många av oss fastnat bekvämt tillbakalutade, djupt nedsjunkna bland soffkuddarna. Så djupt att vi knappt ids kravla oss upp efter en kylskåpskall öl till chipsen. Och attans, ingen finns där som kommer och serverar en till oss.

Endast längtan, inte nödvändigtvis efter något så banalt som en öl, kan få oss upp ur soffans grepp. Längtan kan också kallas driv, passion eller engagemang. Något som krävs för att lära nytt, att orka, att våga, att ta sig tid.

För tid behövs och mod och lust. Det är många saker som behöver sammanstråla i fokalpunkten. Lyckas man blir brännglaskraften stark nog att tända elden.