tisdag 5 juli 2016

Sommarkrysset

Sommarkrysset, gärna en hel tidning full, men bara de enkla. De som nästan är för barn. Precis lagom svåra för att vara sådär totalt avkopplande och kravlöst. Nyss satt jag vid köksbordet med en kopp te och fyllde i rutorna. "Kan kanske Misse" = RIVAS. Ja, ni förstår svårighetsgraden, den är inte hög. Just ikväll är det klart väder, dagen har varit solig men nu är det nätt och jämnt dagsljus. Klockan är snart halv elva och lugnet är infunnet.

Sommarkrysset funkar lika bra i solsken som i regn, kanske nästan extra bra i regn. Då sitter man på verandan, i en stol av korg. På ett litet bord bredvid står tekoppen lite vingligt på en virkad duk av ett aningen för grovt garn. Den där verandan finns inte i min fysiska värld men jag sitter där ändå. Jag vet precis hur det känns. Under takskägget finns ett hummelbo. De flyger lojt in och ut och stör mig inte alls. På golvet ligger en randig trasmatta i många färger. Tittar jag noga känner jag igen mönstret från min mormors förkläde och där, mitt gamla rosa lakan.

Lös de enklaste orden först och de svårare blir enkla på vägen. Det ena ger det andra och rutorna fylls mer och mer. Min morfar löste alltid korsord, inte bara på sommaren. Hans var de svåraste, de som knappt ens går att finna öppningsordet i. De som man klarar bara efter många timmars idogt slit. Han såg det som en annan slags utmaning än jag. För honom var det ett sätt att hålla hjärnan igång, att vässa tanken och associationsförmågan. För mig är det närmast tvärt om, ett sätt att stilla tanken. Stimulans och avkoppling, båda står att finna i ett korsord.

Teet i koppen kallnar, jag har fastnat på ett ord. Det lossnar om jag lägger tidningen ifrån mig en kvart och går in och brygger mer te. Konstigt att tricket är att inte tänka på ordet. Så snart jag släpper det så uppenbarar sig svaret. Så är det med mycket har jag märkt. Praktiskt och vilsamt. Vilan är svaret. Svar och idéer kommer inte på kommando och sällan under press. De kommer när du vilar, kroppsligen och själsligen.

Så ser mitt inrutade sommarnöje ut. Jag kryssar både i fantasin och på riktigt vid mitt köksbord som så enkelt kan förvandlas till den där verandan.

"Det fina i kråksången" Tre bokstäver.... KRA

Trivsam vilsam sommar!

söndag 3 juli 2016

Längtanstid - Njutningen i att inte få allt på direkten

Längtan. Lyssna på det. Bara ordet är njutbart. Det är njutbart att längta, varför gör vi det så sällan nuförtiden? Allt skall man ha på en gång. Bums, nu med det samma. Uppfyll min önskan, mitt behov, mitt krav. Har vi glömt att själva väntan också är värd något, att den förstärker känslan när det där eftertraktade faktiskt blir vårt eller inträffar.

Inget är som väntans tider, sades det, mest förr i tiden. Då när man kunde få vänta. Vänta och spara, för att kunna köpa de efterlängtade skorna eller för att samla ihop tillräckligt med pengar eller lediga dagar för att kunna göra en resa.

Frågan är om man uppskattar saker och händelser lika mycket om man inte får vänta, längta och drömma om dem först. Någon kanske hävdar att man inte skall ta ut glädjen i förskott, men varför i hela friden skall man inte det? Det är ju inte så att glädjen blir mindre för det, den sträcks bara ut och varar längre. Skulle det sedan bli så illa att drömmen inte uppfylls har man åtminstone inte gått miste om tankarna och drömmarna. De kanske rent av är den största behållningen ändå. När saker väl sker, är de ju snart över och vips är drömmen ett minne. Trevligt det med givetvis men före och efter är skilda saker.

Jag kan tycka att semestern är som bäst såhär de sista arbetsveckorna. Jag har den framför mig, alla veckor kvar, inget förbrukat. Det är njutbart att veta att jag skall gå till kontoret och ha det nästan för mig själv. Jag hinna läsa några av de där böckerna jag inte hunnit med under mötesfyllda vårmånader. Jag hinner planera lite inför hösten och skriva mitt välkommen-tillbaka-till-jobbet-mail. Det är alltid trevligt att läsa när man kommer första dagen efter ledigheten och har glömt det mesta man tänkte innan, kanske även lösenordet till datorn.

Jag hinner tänka ut en del saker jag vill göra under ledigheten. Platser att besöka, saker att äta och göra. Jag unnar mig att sitta vid köksbordet på kvällarna efter jobbet och lösa busenkla korsord bara för att det är så sommarlovsavslappnande att jag inte kan låta bli.

 Missa inte chansen att vara väl förberedd inför det du drömmer om. Låt saker ta lite tid.