måndag 31 oktober 2022

Interrobang‽

Ganska ofta skriver jag !? i informella sammanhang. Gärna i påminnelser till mig själv. Kolla detta, utfallet är osäkert men glöm det inte! Typ så.

Jag vet så klart att man egentligen inte får stapla tecknen efter varandra på detta vis. Men jag tänker som så att givet att jag känner till skrivreglerna så kan jag också med gott samvete bryta mot dem. 

Skojigt nog finns ett tecken som kombinerar dessa två. Det ser ut såhär: ‽
Interrobang är dess namn och det känns ytterst passande.

Onomatopoesi i ett enda tecken.

onsdag 26 oktober 2022

Alfabesten älskar god litteratur

Jag skulle skriva något om alfabetet och det blev hela tiden alfabesten. Fantasin gick igång. Vem är den där Alfabesten... ?

Ja, säg det. Eller skriv det, väser han uppfodrande i mitt öra. Alfabesten är en figur som älskar böcker och bokstäver. Han är en veritabel bokslukare. Äter dem till frukost, lunch och middag. Säkert även som nattmacka.

När han riktigt vill besta till, så som bestar gör när de festar, så kan han sluka ett boktorn som fått självaste Dagobert att blekna.

Bokhandeln är Alfabestens mataffär och Biblioteket är kvarterskrogen. När han var liten åt han mest serietidningar men numera är han litterär allätare. Till och med tegelstenar kan han smälta.

Alfabesten har verkligen förmågan att uppskatta en god bok.

lördag 15 oktober 2022

Orka oktober

Regn och rusk. Vill inte ens resa mig ur fåtöljen för att gå till affären och handla lördagsbiffen. Det är perfekt sitta-inne-med-bok-väder. En helg utan vidare förpliktelser och med regn. Det gäller att passa på att vila. Att sitta still. Stilla sinnet.

För resten av månaden, hela återstoden av oktober är rent galet fulltecknad. Roliga saker, fester, resor och träffar med vänner. Men utan dagar av vila emellan. Roligheter tycks ha tendensen att hopa sig. Långa perioder händer ingenting alls och sen plötligt ska allt knös in på bara två veckor.

Nu gäller det att hålla farten hela oktober igenom. Vila kan jag göra i november!

tisdag 11 oktober 2022

Pangram

Ett pangram är en mening som innehåller alfabetets alla bokstäver. Det mest kända är på engelska så bokstäverna å ä ö är förstås inte med men övriga:

A quick brown fox jumps over the lazy dog.

Nu är det kanske lite fusk och inte ett helt perfekt pangram för några av bokstäverna förekommer mer än en gång.

O till exempel hela fyra gånger.

Vad ska det här vara bra för, förutom att roa en språknörd som jag? Jo, pangram är bra att ha för att testa tangentbord och typsnitt och sånt.

Flygande bäckasiner söka hwila på mjuka tuvor.

Inte heller detta är ett perfekt pangram eftersom q x och z saknas och flera bokstäver förekommer även här mer än en gång.

Undrar om det finns ett perfekt pangram på svenska? Wikipedia ger mig inget exempel. Jag aktar mig noga för att anta utmaningen.

fredag 7 oktober 2022

Ensam i gott sällskap

Varje morgon får jag ett mail från plattformen Medium med tips på artiklar att läsa. Imorse handlade en om ensamhet. Känslan beskrevs på ett insiktsfullt vis. Ensamhet är inte något som går att mäta eller se utifrån. Man kan aldrig veta om en person känner sig ensam eller inte, oavsett hur mycket sällskap denne ser ut att ha.

Känner är nyckelordet här, ensamhet är en känsla. Inte ett tillstånd.

I artikeln fanns till och med formler för att mäta och därmed bättre förstå sin upplevda känsla av ensamhet. Jag gillar formler såhär såg de ut.

Ensamhet = önskad mängd kontakter - uppfattad mängd kontakter.

Höga förväntningar + lågt infriande av dessa = stark upplevd ensamhet

Ja såhär är det givetvis. Allt är individuellt och växlar över tid. Även jag som normalt verkligen uppskattar att ha tid för mig själv har stunder då det inte alls är njutbart.

Kopplingen till förväntan är värd att notera. Om jag förväntar mig något från min omgivning som den inte förmår ge mig kommer jag att uppleva ensamhet oavsett hur många personer som finns i min närhet.

Det kan till och med kännas värre att uppfatta sig ensam i sällskap med folk som inte ser en. Bättre då att kunna gå in sin självvalda bubbla med förstående människor omkring sig. Det finns inget som går upp mot ensamhet i gott sällskap.

torsdag 6 oktober 2022

Rensa ogräs

Nej, jag ligger inte på knä i grönsakslandet utan jag ägnar mig åt ett mer bildligt eller snarare textligt rensande.

Så många onödiga ord ligger i vägen och skymmer det jag vill få fram. Ju mer som rensas bort desto tydligare framstår det som blir kvar. Svårigheten ligger i att veta vad som är ogräs och vad som är blommor. Det är inte alltid så uppenbart.

Kanske hela min text är ett fält av maskrosor. Å andra sidan är maskrosor både vackra och livskraftiga. 

tisdag 4 oktober 2022

Att minnas utan rekvisita

Jag gillar inte att spara gammal bråte. Att rensa är renande för sinnet och gör minnena skarpare än om allt sparas undan i lådor som inte får kastas. Visst har även jag minnessaker, kylskåpsmagneter till exempel. Sådana är allt annat än utrymmeskrävande.

Somliga spar på saker för att hålla kvar en del av livet. Kanske i förhoppnings att tingen kan stoppa tiden.

Mina minnen behöver inte backas upp av rekvisita. Tvärt om kommer de obehagligt nära då, liksom övertydliga. Jag föredrar mina minnen lite suddiga i kanterna.

lördag 1 oktober 2022

För nöjes skull

Vad är roligt? Vad gör jag bara på skoj och för att det roar mig?
Innan jag svarar på frågan, först ett konstaterande.

Det som andra tycker är roligt är inte nödvändigtvis roligt för mig. Och tvärt om också givetvis. Golf till exempel. Det kommer aldrig någonsin bli ett av mina nöjen. Det är astråkigt och inget jag vill utmana mig inom eller öva det minsta på. 

Jag blir arg bara jag tänker på det så försök inte övertala mig!

Jag saknar bollsinne, har svaga armar och dåliga axlar som gärna hoppar ur led. dessutom har jag inget stereoseende och sånt är bra för avståndsbedömning har jag hört.

Det är roligt att läsa, att sitta stilla i bekväma kläder och fåtöljer. Gärna vid en brasa och med något gott att äta och dricka inom räckhåll. Kan man önska en hund vid fötterna och en katt i knät?

Det är roligt att promenera, i naturen och i stora städer. Jag tycker om att prova nya maträtter och uppskattar att äta gamla favoriter.

Det är roligt att träffa vänner. Både i små och stora sammanhang. Fest är kul! Gärna maskerad. Det är roligt att skriva, rita, måla, bygga, pyssla.

Jag förstår att gudarna har skoj. Det är underbart att skapa.