fredag 31 mars 2023

Trettiosista mars

Idag är det den sista mars och min yngsta dotters födelsedag. För sjutton år sedan gick jag otåligt och vankade och väntade på att hon skulle behaga födas. Dagarna gick och det är magiska datumet kom och passerade. 

Det närmade sig en vecka över tiden och risken att hon skulle bli ett aprilskämt började bli oroväckande hög.

Nu slapp hon som tur var undan detta öde med knapp marginal. Det blev födelsedag den trettiosista mars och vips har det gått sjutton år. Time flies.

måndag 27 mars 2023

Ett fall för språknörden

Jag tycker det är skoj hur många olika ord man kan få fram genom att lägga till förled på ett ord. I detta fall ordet fall.

Infall, utfall, avfall, nedfall, frånfall heter det väl inte? Och frånfälle kanske inte gills. Påfallande kan man säga att något är. 

Uppfall finns nog inte och framfall vill man helst inte prata om.
Och bakfall, är det ett fall av bakfylla?

Tillfall. När något tillfaller mig.

Faller i faller en faller alla...

söndag 26 mars 2023

Klirr i kassan

Förstår morgondagens eller kanske redan dagens barn vad det uttrycket betyder?

Nu när betalningsmedel för länge sedan slutat klirra mot kassalådans botten. Och dessutom var det väl mest prassel i kassan ett bra tag innan även det försvann.

Nu är det tyst. Möjligen hörs ett digitalt pip. Pip i kassan. Det låter inte till närmelsevis lika skoj.

Swish däremot är skoj. Swish låter det när betalningen far iväg och visst hörs ett litet klirr när pengarna landar i andra änden.

fredag 24 mars 2023

Stamlokus

Det känns som jag alltid är hemma. Alltför sällan ser jag annat än hemmets i och för sig betydligt fler än fyra väggar men ändå. Ständigt dessa väggar. Samma tradiga trall.

Annars, för i tiden, gillade jag att gå ut. På lokal. Nu lät jag riktigt ålderstigen, inser jag.

Men, faktum är att jag saknar mina gamla favoritställen, de där jag brukade sitta ock skriva efter jobbet eller en stund på helgen.

Thelins café, Björkens bar, LeBistro och baren hemma i backen, den som bytt namn flera gånger. Jag har alltid haft en faiblesse för hotellbarer och hemtrevliga fik. De där ställena som känns perfekta för en stunds avkoppling med en skrivbok som bästa sällskap.

Jag tappade bort rutinen när jag slutade jobba på kontor. När jag inte hade en hemväg där jag passerade de där ställena och naturligt kunde slinka in. En station mellan arbetet och hemmet. En hållplats att landa på. På något vis måste jag finna vägen tillbaka till mina gamla stamlokus. 

Jag hör hur de lockar på mig.

onsdag 22 mars 2023

När morgondimman lättar

Dimman har legat tät utanför fönstren flera morgnar i rad. Som i Lützen. En massiv vägg av ogenomträngligt vitt fluff. Jag tänker att dimman svalt allt därutanför. Husen, kanalen. till och med balkongens svarta smidesräcke. Tänk om allt är borta på riktigt. Inte bara tillfälligt dolt av fuktmättad luft.

Det är svårt att veta säkert vad som finns i dimman. Inget träd anar sin granne. Alla är ensamma. 

Plötsligt som genom ett trollslag kommer solens fingrar av ljus och skingrar dimman. Allt den dolde fanns kvar. Känner lättnad.

tisdag 21 mars 2023

Vila i nuet

Just nu, just här händer ingenting och i det vill jag vila. Försjunka i händelselöshetens famn.
Ser inte bakåt. Blickar inte framåt.

Bara är.
Ingenting.

söndag 19 mars 2023

Enkla nöjen och dyra vanor

Mina önskningar är oftast inte av det materiella slaget. Inte direkt och isåfall är de små. Som gyllene korn av rom eller ostron tronande på en bädd av krossad is.

En iskall öl i en varm bastu. Något som förr kunde räknas till de enklare nöjena är numera belagt med en obligatorisk avvägning om elpriset motiverar till att avstå.

Skulle jag räkna ihop den verkliga underliggande totalkostnaden för en hägrande stund i bastun så skulle det framstå som svindyrt. Man kan tappa lusten för mindre så jag låter bli att räkna.

Är solnedgången gratis att njuta? Kanske, det beror på om man räknar in altanen den betraktas från, eller stranden på en ort dit det krävts flygbiljett och hotell.

Pengar är inte likställt med lycka men ibland kan tillgången till pengar göra lyckan mer tillgänglig. Iallafall för den som fått smak på löjrom, gåslever och champagne.

Som tur är kan jag ännu mer uppskatta enkel soppa på potatis, lök och vitkål.

lördag 18 mars 2023

Ta inte upp tråden

Fastna inte på kroken. Då sitter jag ofelbart där som en sprattlande fisk utan hopp om räddning tillbaka till havets frihet. 

Säkrast att hålla sig borta från det som lockar och drar. Det kan så lätt visa sig vara en fälla. Slappna aldrig av. Tro inte att det är fritt fram och säkert. Bäst att ligga lågt och inte hugga efter det glittrande draget.

onsdag 15 mars 2023

Som moln på himlen

När vi nu ändå är inne på temat moln så kommer här ytterligare ett. Jag tänker på orosmolnen. De som helt utan hänsyn drar fram över skyn.

Ibland är de bara små oskyldiga vita tussmoln och ibland svarta tjocka ovädersmoln fulla av regn och åska. Precis som moln brukar så kommer de och går. Växlande molnighet.

Molnen är en bra metafor för oro. Den påminner om att molnen kan skingras, att det också kommer dagar med klarblå himmel och sol.

söndag 12 mars 2023

I skydd av molnskuggan

Jag gömmer mig i molnskuggan. Där håller jag mig dold, osedd och ifred. Ingen behöver plocka upp solglasögonen för att slippa bländas.

Någon hade listat vackra ord på olika språk, eller vackra och vackra förresten. Gökotta var det svenska exempel som lyftes fram. Säga vad man vill men vackert är det inte.

Mångata däremot, det fanns med fast angett som spanskt. Förmodligen hade skribenten helt enkelt skrivit fel. Mångatan som det vackra stråk av månens ljus avspeglat i mörkt vatten. Som en vintergata fast på vatten istället för i skyn.

Molnskugga är ett ord som harmonierar fint med mångatan, men de kan aldrig mötas, Den ena syns bara på dagen. Den andra på natten.

onsdag 8 mars 2023

Nattlig läsning om sömn

Hur smart är det att ligga vaken och läsa bok om vikten av en god nattsömn? Ja, det kan man fråga sig och det gör jag. Frågar mig alltså.

Vad svarar jag då mig själv?

Hm... låt se. Boken jag började läsa heter Make Sleep Your Superpower och det lät intresseväckande.

Hur bra är det med en bok om sömn som väcker något? En bok om sömn borde ju snarare vara utformad som rena sömnpillret för att så att säga ha önskad effekt.

Zzzznark...

onsdag 1 mars 2023

Uppdaterade drömmar

Jag kom på mig själv med att inte längre vilja ha en röd Ferrari. En gammal dröm som blivit otidsenlig. Utdaterad. Vem vill ha ett soppaslukande monster i dessa dagar? Dessutom är jag inte ens säker på att jag kommer ihåg hur man kör en bil med manuell växellåda. 

Undrar om jag har fler gamla drömmar som borde rensas ut? Som tar onödig plats från nya. Det tar förstås energi att bära runt på onödiga önskningar.

Längtan kan väga tungt.

Nu är den intressanta frågan vad jag ska drömma om istället för en testa rossa? En röd tesla? Njä...  troligen inte. Jag får fundera vidare på hur den uppdaterade bildrömmen bör se ut. Kanske behöver jag inte ha en ny. Sanningen är att jag redan haft min drömbil en gång. Det kan få räcka så.