söndag 15 september 2019

Tio saker jag skulle vilja äga

En uppgift från en bok om att få tillbaka sitt kreativa liv, det där som vi alla troligen föds med och sedan glömmer av någonstans mellan gympapåsen och matteläxan. Så snart som lagom till skolstarten efter första sommarlovet kan kreativiteten vara nedtryckt till att endast motvilligt komma fram på lektionerna i bild och svensklektionernas uppsatsskrivning, om man har tur.

Men det finns hopp och bot. Kreativiteten är inte död, den är bara avdomnad. Den kan väckas till liv igen. Roliga skrivövningar och annat är en bra hjälp.

Skrivutmaningen är ett gäng som varje vecka utmanar sina skrivsugna följare på Instagram. Av deras övningar och våra inskickade alster planeras en samskapad bok om skrivande.

Från Julia Camerons bok "The Artist's Way" kommer denna enkla övning.

Lista tio saker du skulle vilja äga.
Ok här kommer de, utan inbördes ordning...

En flygel
En saxofon
Ett sjöflygplan
En Ferrari
Ett hotell
Ett bibliotek
En bardisk
Inre lugn
Berättarförmåga
Ett tornrum

Det sätter fart på tanken, skapar bilder och samband. Hur skulle bardisken och biblioteket göra sig i mitt tornrum? Kan flygeln stå på mitt hotell. Vem spelar sax? När skall jag ta flygcert och vart skall jag åka. Ligger hotellet vid vattnet? Är tornrummet på hotellet? Är det där jag hittar mitt inre lugn och berättarförmågan kommer till sin rätt? Ferrarin då? Nej, den hann inte få plats i min historia. Den har redan dammat iväg mot solnedgången.