söndag 21 april 2024

Sakura

Idag lysande jag för ovanlighetens skull på radio. På P1. I bilen. Det är då det ibland ändå händer att jag lyssnar på något annat än mina egna tankar.

Programmet handlade om körsbär. Hur kan man göra ett radioprogram om körsbär kan man fråga sig. Det gjorde jag. Detta lilla fina bär som alltid växer i par. Bara en sån sak. Det var inget de berörde i programmet. Det tycker jag var en klar brist.

Apropå klar, jag minns de lite surare varianten klarbär och de lite sötare brunbär. Fast om man googlar så tillhör båda dessa släktet surkörsbär. Det är inte så jag minns dem. Kanske hette de egentligen något annat. Jag baserar allt på vad min mormor kallade dem.

Sen finns bigarråer, de är enligt uppgift de som är söta. Och egentligen är inte ens körbäret ett bär utan en stenfrukt. Som plommon, krikon aprikoser och sånt. Nåja, det är mycket som inte är det man tror. bananer är ingen frukt, avokado är ingen grönsak, tomater vete katten vad de är och jordnötter är inga nötter.

Cherry picking. det är när man snor åt sig det gottaste av något. 

Jag minns att min mormor, hon med körsbärsträden brukade göra saftsoppa på bären. Jädrigt gott men himla pillrigt att spotta ut alla kärnor. Hon skulle ha haft en körsbärsurkärnare i sin ägo. Finns det sådana?

Jajamen! Det finns hela maskiner för sånt att köpa. Annars kan det funka med en olivurkärnare. Det visst jag inte heller att det fanns. Tänk vad man lär sig!

Hemma i kylskåpet hos min mormor och morfar stod alltid en burk med såna där cocktailbär. Antingen röda eller gröna, ungefär varannan gång. Jag var alltid där och fiskade upp en eller annan och jag kan inte påminna mig en enda gång som det saknades en burk i dörrhyllan.

Det var troligen bara jag som åt dem. Jag såg dem aldrig under alla år användas i en drink. Tänk vad snällt att de ändå köpte hem dem.

Från drinkar tar vi ett litet skutt till casinot. Spel och dobbel Där är det också körsbär för hela slanten. Tre klasar i rad och du kammar hem storvinsten på en enarmad bandit. Känslan av det berömda rasslet är så att säga obetalbar.

Och typ nu alldeles strax står körsbärsträden i full blom, både i kungens trädgård och på hans holme.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar