lördag 20 maj 2023

Risken med Find & Replace

Jag har problem med namn. Förr om åren kämpade jag med att namnge mina romankaraktärer. Tyckte alla namn var fel och opassande. Inget namn var rättvisande nog för deras personligheter. Numera håller de istället på att byta namn stup i kvarten.

Knappt har jag börjat nedteckna hennes berättelse förrän hon bytt namn från Agneta till Anita och nu i imorse som kom hon och knackade mig på axeln och påpekade att hon faktiskt heter Monica. Monica med C.

Som tur är, är det enkelt att låta romankaraktärer byta namn. Det är bara att köra "find and replace" och simsalabim så blir min Anita en alldeles egen Monica. 

Det finns dock små faror med att använda den fiffiga funktionen. En gång läste jag en bok där huvudpersonen ursprungligen måste ha hetat David men vid något skede innan utgivning blivit omdöpt till Göran. Hur vet jag det? Jo på ett ställe i boken refererades till Michelangelos Göran

I ärlighetens namn minns jag inte om det var just Göran men det var något i den stilen, som var karaktärens nya namn och i övrigt är historien givetvis helt sann. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar