fredag 26 oktober 2018

Sommarnattens pris

Imorgon är det dags för återbetalningen av ljusskulden och även om just natten för återgången till normaltid bjuder på en extra timmes sömn känns räntan alltid väl hög.

Kvällsmörkret kommer pang bom en hel timme tidigare och det varje kväll. Mörkare och mörkare ända till det vänder igen, till en början så försiktigt långsamt att det knappt märks.

Återgången till normaltid, den som många kallar vintertid, fast det bara är den tid som bäst passar med hur solen träffar just vår längdgrad. Sommartiden, "day light saving" vad är det för dagsljus vi sparar? Det är ju bara en förskjutning av klockan som jag aldrig riktigt förstått vinsten med.

Jag minns när vi började med omställningen på åttiotalet. Grannens solur som gick fel sen hela sommaren, det lilla svarta skuggstrecket visade givetvis soltiden som min mamma alltid kallade det. Hon protesterade i åratal mot påfundet genom att vägra ställa om sitt armbandsur och höll sig envist till sin soltid. Bestämde man tid för träff med henne var det soltid som gällde, så det gällde att tänka rätt.

Imorgon natt får jag sova en timme extra och de flesta klockor ställer om sig själv nuförtiden. Jag har bara ett par stycken mekaniska urverk att tänka på. Och grannens solur kommer åter att visa samma tid som övriga klockor.