onsdag 2 juni 2021

Parallelläsande

Vilket ord va? Parallelläsande? Det ser inte klokt ut. Men ett bra och användbart ord som jag inbillar mig att jag hittat på. Men se det hade jag inte. En kvick googling bort står svaret att finna. Parallelläsa gör man om man läser flera samtidiga kurser på högskolan. Jaha, men det var nu inte betydelsen av mitt parallelläsande. 

Det handlar om att läsa flera böcker samtidigt, något jag gjort så länge jag kan minnas. Har sällan bara en pågående. Blir det rörigt? Somliga känner att de sviker boken om de samtidigt läser en annan. Som en litterär otrogenhet.

Bokotrogen. Se där, ännu ett ord som inte ser klokt ut.

Om jag nu räknar efter så har jag två påbörjade deckare, en fackbok på läsplattan, en annan fackbok i klassiskt pappersformat samt en ljudbok. Säkert har jag dessutom glömt någon. 

Förr kunde jag ha en bok i handväskan som jag bara läste på bussen till och från jobbet. Sen försvann den resan och lässtunden. 

Kanske borde jag kalla det flätläsning, för det är så det känns. Som en fläta, där delarna slingrar sig om varandra och bildar min för stunden sammansatta ordtillvaro.