söndag 10 april 2022

En fantasi i en fantasi

För den som till äventyrs undrar så överlevde jag läsfastan. Det kändes konstigt ovanligt och utmanande. Fortfarande nu ett par dagar efter bruten fasta så skriver mer än jag läser. Ett omvänt förhållande mot hur det brukar vara.

Får se hur länge det varar. Fantasin har fått sig en nytändning, en injektion av nyttigt knark.

Finns det flera lager av verklighet?

Vad jag vet finns bara en verklighet. Den jag lever i nu. I böcker och filmer däremot förekommer ofta flera dimensioner, tidsresor och parallella spår i verkligheten.

Maj och Jan, två för mig väldigt levande figurer existerar inte i min verklighet, men betyder det att de alls inte finns? Den ena har fantiserat fram den andre och kanske även tvärt om. De kommer från varsitt håll, från varsin tid men från samma stad.

De möts en kort stund, befinner sig i samma litterära verklighet. Sen delar sig tillvaron åter i två och var och en reser tillbaka till sitt. Till sin egen tidslinje och verklighet.

Vart denna gemensamma utflykt egentligen tagit dem står skrivet i stjärnorna. En delad fantasi, ett tillfälligt uppspänt fält i tid och rum. En gemensam klardröm. En manifestation av fantasi och skaparkraft som lämnar påtagliga spår.

Verkliga ord blir skrivna och hamnar i böcker som kommer att läsas och stå i bokhyllor och utgöra bevis för att magin finns.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar