tisdag 27 juli 2021

Kommer tid kommer råd

Denna sommar har DN en artikelserie om pengar och den eventuella lycka de genererar. Slutsatsen hittills, serien är inte slut, är den väntade. Pengar ger inte lycka, men akut brist kan givetvis leda till motsatsen.

En artikel handlande om jakten på FIRE, en för mig ny förkortning. Financial Independence, Retire Early, står den för. Tanken är alltså att tjäna ihop tillräckligt mycket tidigt i livet, investera det klokt och dra sig tillbaka och leva på räntor och avkastning.

En annan fyrställig förkortning som jag påmindes om i sammanhanget är DINK, det var sådana de var de som sparade och gnetade inför framtiden. Det fanns förstås inga barn. Då hade de inte kunnat spara på det där viset. Double Income, No Kids. Då går det såklart att lägga undan en hel del om man har två bra löner. 

Intressant nog lät det inte det minsta lockade. Snarare som en massa hårt slit just när man annars kan ha som skojigast och istället lägga sina pengar på att skapa glada minnen. 

Varför späka sig inför en framtid man inte säkert vet sig få uppleva? Genom mitt arbete är jag för övrigt osunt insatt i vårt pensionssystem så jag borde veta bättre, men det är så jag själv valt att resonera.

Antagligen blir jag ingen rik pensionär till pengar räknat men det kan jag stå ut med. Det är inte utan att jag blir lite beklämd av de unga, DINKs chasing FIRE, som inte unnar sig att leva fullt ut här och nu.

Möjligen är de där sparpengarna jag inte har mina sura rönnbär men markerna är fulla av hjortron.

1 kommentar:

  1. Jag tror det är bra att spara en del varje månad,men samtidigt inte späka sig. Vi sparar till biende, har sparat till bil som vi nu köpt kontant och så har jag en buffert med lite mindre pengar på. Skönt att känna att man har pengar liksom.

    SvaraRadera