onsdag 7 juli 2021

Minnen i livets fotoalbum

Många önskar sig mer tid. Vid en första anblick känns det självklart men om man tänker ett varv till så blir det inte lika enkelt. Vad är det vi vill åt, egentligen? Mer tid till vad?

Vore det önskvärt att ha obegränsat med tid men inget att göra? Troligen inte.

Jag tror att det i själva verket är fler minnen vi vill ha och att tiden bara är ett medel. Minnen har ju den effekten att de får tiden att framstå som större. Rymligare.

Ju fler och färgstarkare minnen desto större upplevs tiden. Det är därför en helg på nytt ställe känns så mycket längre än en hel drös med vanliga arbetsveckor hemma. Så fort du gör något nytt så vidgas tiden och ännu mer om du dessutom anstränger dig lite extra för att befästa minnet.

Befästande kan göras genom att berätta om helgen för en vän som inte var med eller genom att låta sig påminnas via små detaljer, som åh den här efterrätten åt jag senast i Oslo, Linköping eller Paris eller den här boken läste jag på tåget till Luleå.

Förmodligen är det en av förklaringarna till att de första åren av livet, säg de 10 - 20 första, tycks utgöra en så stor del av livet även för den som passerat pensionsåldern. I princip allt man gjorde då var nytt och för första gången. Alltså skapades en mängd minnen som man dessutom haft tillfälle att befästa under lång tid. Så klart att den tiden lämnar ett tydligt avtryck.

Det är bara att titta i vilket fotoalbum som helst, babybilderna tar upp flest sidor eller mest hårddisk. Senare i livet blir det ofta glesare mellan bildminnena, jul, midsommar och kanske någon jämn födelsedag.

Inte konstigt då att tiden kan krympa ihop till ingenting. Gör du samma saker varje dag optimerar hjärnan, buntar ihop och lagrar det som ett enda minne. Åratal kan krympas ihop till en dag.

Tricket att få mer tid tycks vara att skapa fler unika minnen. Det måste inte vara storslagna saker som dyra resor eller mat för en kung. Det viktiga är att det är något nytt. Något du inte gjort förut. Något minnesvärt.

Dagens visa uppmaning lyder därför:

Minnen skapar tid så ta dig tid att skapa minnen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar